top of page

Använder AI för att hitta tidiga tecken på benskörhet

ARTIFICIELL INTELLIGENS. Med hjälp av AI kan Boneprox hitta patienter med risk för benskörhet vid ett vanligt besök hos tandläkaren. Nyligen tilldelades de Sveapriset för bästa innovation inom eHälsa. Sveapriset delades ut i samband med Kvalitetsmässan tidigare i maj. Priset går till bästa innovation inom eHälsa. Av de fem finalisterna var det Boneprox som utsågs till vinnare.

Boneprox använder sig av AI-analys av helt vanliga tandröntgenbilder för att identifiera riskpatienter för bland annat benskörhet.

Algoritmerna kan även användas för att hitta riskpatienter för andra systemsjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Peder Remman, vd och grundare av företaget, hur känns det nu, några dagar efter prisutdelningen? – Det känns fantastiskt roligt och är en bekräftelse på att vi gör något rätt. Teamet jobbar stenhårt för att kunna effektivisera diagnostiken inom tandvården såväl som sjukvården och att det uppmärksammas på det här sättet är helt underbart.

Sveapriset belönar den bästa innovationsidén inom eHälsa. Berätta, vad har ni gjort? – Boneprox har idag en patenterad programvara med hjälp av AI som kan upptäcka riskpatienter baserat på en helt vanlig tandröntgen. Det som är så fantastisk är att vi använder oss av befintlig patientkontakt där man tar en helt vanlig röntgenbild för att identifiera karies till exempel. Det innebär alltså ingen extra strålning.

– Programvaran är idag inbyggd i en unik Saas plattform som gör det enkelt och säkert att skicka patientinformation för analys. Eftersom våra anslutna kliniker började efterfråga andra analyser har vi nu öppnat Sveriges första digitala specialistklinik. Det innebär att vi har förkortat tiden för våra anslutna kliniker för att få en specialistkonsultation inom exempelvis oral cancer från åtta månader ner till svar samma dag.

På vilket sätt kan ert arbete bidra till en bättre vård? – Det Boneprox gör är att vi helt enkelt löser ett problem på sjukvårdssidan genom att använda tandvården. Tandvården är en perfekt instans för att avlasta sjukvården eftersom de flesta besöker sin tandläkare i förebyggande syfte.

– Man brukar säga att munnen är kroppens spegel – eftersom man kan hitta tidiga tecken till systemsjukdomar baserat på den orala hälsan. Och det har visat sig att man kan hitta en hel del risktecken baserad på information som redan finns hos tandläkaren, som till exempel vanliga röntgenbilder. På så sätt kan man jobba med tvärsektoriella samarbeten för att avlasta och förbättra diagnostiken.

Har ni andra intressanta AI-projekt på gång? – Det finns några stora AI-projekt vi arbetar på just nu för att identifiera andra sjukdomar, både orala och systemsjukdomar baserat på information man samlar in hos tandläkaren. Projekten går oerhört bra och vi är optimistiska till att vi inom kort kommer kunna visa upp resultaten.

Vad betyder det för er att vinna det här priset? – Den fantastiska bekräftelsen som Sveapriset medför betyder uppmärksamhet kring vilka möjligheter som finns kring de utmaningarna som vi belyser. Vi ser även redan nu att priset har fungerat som en utmärkt dörröppnare för att initiera kontakt med rätt beslutsfattare samt att kunna accelerera så att innovationen kan nå ut till de patienter som behöver det betydligt snabbare.

Hur har ni firat? – Vi har ju idag ett fantastiskt trevligt gäng på kontoret så vi har firat lite tillsammans på kontoret med någon flaska bubbel. Pengarna kommer vi att använda för att lägga ännu fler resurser på kvalitetssäkring av framtida produkter samt att informera om vilka möjligheter som finns inom tandvården och sjukvården.


18 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page